Type to search

Movies

Nisam se bojao umrijeti

Genre: Documentary
Director: Jakov Sedlar
Writer: Hrvoje Hitrec
Country: Croatia
Text interpretation: Joško Ševo
Running: Andrej Dojkić, Dragan Despot, Siniša Popović… & Armand Assante
Production: Cromark

Ime Antona Kikaša, istinskog hrvatskog domoljuba, poznato je svima. No, što znamo o njegovoj čuvenoj akciji dopremanja oružja u ime hrvatske zajednice iz Toronta u kasno ljeto 1991., na samom početku srpske agresije na Hrvatsku? Zasigurno ne dovoljno, ali zato je sada u prodaji na svim kioscima po cijeni od 49,99 kuna film “Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša”.
Autentični svjedoci
Riječ je o novom igrano-dokumentarnom filmu redatelja Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca koji otkriva i mnoge dosad nepoznate detalje ove priče te je stavlja u širi kontekst Domovinskog rata.

Anton Kikaš pokušao je organizirati prijevoz oružja svojoj napadnutoj domovini. U ljeto te 1991. Hrvatsku je napala moćna JNA, a oružja u Hrvatskoj nije bilo te je braniteljima doslovno svaki metak bio važan. Želeći biti siguran da će kupljeno oružje biti isporučeno onima kojima je namijenjeno, ovaj ugledni poslovni čovjek osobno je pratio pošiljku. Želio je avionom sletjeti u Ljubljanu gdje je oružje trebalo biti isporučeno hrvatskim predstavnicima.
Na žalost, akcija nije uspjela, a Kikaš je završio u beogradskoj tamnici u kojoj je tamnovao duga tri mjeseca, da bi nakon toga bio zamijenjen za generala Aksentijevića kojeg su zarobile hrvatske snage.
Film govori o tom povijesnom događaju i donosi izjave mnogih autentičnih sudionika i svjedoka, od samog Antona Kikaša, preko Jana Gabriša, logističara cijele akcije i pilota ugandskog aviona koji je prevozio oružje, pa sve do Borisa Mandića, pilota MiG-a JNA koji je prizemljio Kikašev avion, i Mustafe Čandića, visokog oficira KOS-a.
Glumi i Armand Assante
Film je sniman u Hrvatskoj, Kanadi, Njemačkoj, Južnoj Africi, Srbiji, Austriji, a u njegovim igranim dijelovima glume poznati hrvatski glumci: Dragan Despot, Božidar Alić, Siniša Popović, Ana Majhenić, Željko Königsknecht, poznati američki glumac Armand Assante i velikan britanskog glumišta Derec Jacobi.

2

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *